JOC COGNITIV

Anxietatea față de matematică este considerată o problemă educațională la nivel mondial, iar primele efecte negative pot fi observate încă din școala primară. Aceasta afectează performanța academică și contribuie la dezvoltarea, în rândul copiilor, a unei percepții negative față de matematică și de activitățile relaționate acestei discipline. Copiii devin tot mai puțin dispuși să se implice în contexte în care matematica este prezentă (Luttenberger et al., 2018). Pe termen lung, acest lucru se traduce printr-o evitare sporită a anumitor domenii profesionale (de exemplu, locurile de muncă în STEM) și prin mai puține oportunități de angajare pe perioadal vieții adulte.
Până în prezent, programele de tutoriat cognitiv s-au dovedit a fi eficiente în reducerea anxietății la matematică datorită scopului lor dublu. Acestea încurajează copiii să își dezvolte cunoștințele matematice și să își îmbunătățească abilitățile de rezolvare de probleme într-o manieră etapizată, abordând în același timp și componenta de anxietate. Prin urmare, prin exercițiu, copiii devin mai puțin anxioși în contexte legate de matematică, mai încrezători în abilitățile lor și pot dezvolta, de asemenea, o percepție favorabilă în legătură cu această disciplină (Superkar et al., 2015).
Tehnologia, prin intermediul învățării bazate pe jocuri digitale (digital game-based learning – DGBL), este uneori inclusă în aceste programe, un interes mai mare fiind manifestat în ultimii ani. Pentru ca un joc educațional să aibă succes, acesta trebuie să aibă o relevanță curriculară crescută, precum și să fie atractiv și distractiv pentru copii. Chiar dacă există o varietate de jocuri educaționale disponibile pe calculator și pe smartphone-uri, majoritatea acestora nu includ componente esențiale, ceea ce limitează relevanța lor în viața reală. În plus, sunt necesare mai multe studii care să ateste eficiența tutoriatului cognitiv digitalizat în reducerea anxietății legate de matematică, în special în cazul copiilor de școală primară.
Din 2017, când am început colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Laboratorul de Psihologia Dezvoltării (Facultatea de Psihologie) am făcut parte dintr-o echipă multidisciplinară de experți educaționali, psihologi în domeniul dezvoltării și informaticieni, scopul nostru fiind de a oferi soluții inovatoare în reducerea anxietății față de matematică prin intermediul tehnologiei (www.minimanx.com). Între 2018 și 2020 am beneficiat de o sursă de finanțare printr-un grant (PN-III-P1-1.1-TE-2016-2170, de la CNCS – UEFISCDI), ceea ce ne-a permis să facem primii pași în conceptualizarea și validarea proiectului nostru.
Scopul nostru este de a dezvolta și implementa un program de tutoriat cognitiv, prezentat sub forma unui joc web, pentru a reduce anxietatea matematică la copiii din învățământul primar. Pe parcursul sesiunilor de tutoriat, copiii vor putea să-și îmbunătățească abilitățile matematice și să-și dezvolte noi abilități practice, învățând cum să rezolve exerciții și probleme de dificultate crescândă, în timp ce feedback-ul este oferit pas cu pas, într-un mediu prietenos pentru copii. Componenta de joc este încorporată în program prin intermediul narațiunii și al diferitelor premii și bonusuri obținute în pe parcursul jocului. Acest lucru ar face ca programul de tutoriat să nu mai fie privit ca pe o activitate ce provoacă anxietate și mai mult o experiență de învățare distractivă și orientată spre obiective clare.
Misiunea unui supererou intergalactic este de a salva galaxia și călătorind pe diferite planete, unde trebuie să rezolve o serie de exerciții și probleme de matematică pentru a avansa în joc. Fiecare planetă este concepută pentru a aborda un set specific de cunoștințe matematice: adunare, scădere, înmulțire, împărțire, fracții, factorul necunoscut, etc. În plus, aceste exerciții pot fi combinate în diferite subseturi ce pot fi adaptate în diferite moduri. Acest lucru ar permite școlilor și profesorilor să structureze și modifice seturile de exerciții în funcție de nevoile clasei, dar și de nevoile individuale ale copiilor.

ECHIPA

Steluța Crișan

Founder ReactiveLoop

Alexandru Costan

Product Development Architect

Simina Cacuci

Research psychologist
Ph.D. Candidate in cognitive science